Pogosta vprašanja in odgovori 

 Odličen način zbiranja informacij in spoznavanja s storitvijo 

Kako začeti?  

 • All
 • kako-začeti
Kje dobim več informacij?

Za več informacij smo na voljo na telefonski številki 030 600 300 in ostalih kontaktih.

Kako naročim storitev?

Storitev naročite po telefonu 030 600 300 ali naročilo oddate preko obrazca za naročilo.

Kakšna je cena storitve?

Ceno storitve ter plačilne pogoje si lahko ogledate tukaj.

Kako ukrepam, ko otrokov zobek kaže znake, da bo izpadel?

Takoj, ko oddate naročilo, vam pošljemo paket z vsem kar potrebujete za varen prevoz zoba do laboratorija podjetja BioEden.

Zakaj je potrebno pridobiti in poslati vzorec krvi?

BioEden nadzira organizacija Human Tissue Authority (HTA) in ena od njihovih zahtev je testiranje vzorca krvi za HIV, Hepatitis B, Hepatitis C in Sifilis. Vzorec je potrebno pridobiti v 7 dneh po tem, ko zobek izpade. Gre za standardno analizo vzorca krvi, ki jo je obvezno opraviti povsod v EU, ko shranjujemo matične celice.

Pošiljanje zoba  

 • All
 • pošiljanje-zoba
Kaj se zgodi, če ne uspem priskrbeti vzorca krvi v 7 dneh po tem, ko je zob izpadel?

Testiranje vzorcev narekuje zakonodaja EU in roka 7 dni ni mogoče prekoračiti. V kolikor vzorca krvi ne uspete priskrbeti, je BioEden primoran uničiti matične celice in ponoviti postopek. V kolikor gre za zadnji zob, niste upravičeni do povrnitve vplačanega zneska.

Ali lahko zob pošljemo v lastni embalaži?

Za uspešno izvedbo postopka je potrebno zob poslati v originalni embalaži, ki jo prejmete od nas, ko se prijavite. Potrebno je tudi upoštevati spremljajoča navodila.

Postopek & shranitev  

 • All
 • postopek-shranitev
Na kateri temperaturi so shranjene dentalne matične celice?

Po tem, ko so uspešno izolirane in vitalne, se shranijo na temperaturi – 196,5 stopinj Celzija.

Kako pridem do celic, če jih potrebujem za zdravljenje?

Enostavno izpolnite formular, ki vam ga bomo poslali, drugi formular pa izpolni porodnišnica / ustanova, ki bo zdravljenje opravila. Slednja bo tudi odgovorna za prevzem matičnih celic.

Kaj storite, če preneham plačevati hrambo matičnih celic.

V tem primeru si pridržujemo pravico, da vzorec – skladno z zakonodajo – uničimo.

Kaj se dogaja s celicami v prihodnje?

Celice so varno shranjene in so na voljo zgolj vašemu otroku oziroma vaši družini. tako ostane vse dokler ne prekinete pogodbe s podjetjem BioEden.

Koliko časa se hranijo matične celice?

Matične celice se hranijo ves čas trajanja pogodbe, neomejeno dolgo.

S čim jamčite, da so otrokove matične celice varno hranjene in da podatke obravnavate kot zaupne?

Naš laboratorij se nahaja v strogo varovanem objektu, kjer varovanje poteka 24 ur na dan. Takoj ob vpisu vam dodelimo kodo, ki je obenem zagotovilo za sledljivost matičnih celic. Podjetje BioEden ima dovoljenje za opravljanje dejavnosti v EU, ZDA in Aziji. V EU nas nadzira in za vašo varnost skrbi Human Tissue Authority / HTA, dodatno pa smo zavezani k varovanju osebnih podatkov skladno z Data Protection Act.

Ali lahko tudi darujem matične celice?

Ko boste izpolnjevali pogodbo, boste dobili priložnost označiti, da želite odvečne matične celice darovati. BioEden bo te celice daroval verodostojnim znanstvenim organizacijam z namenom novih raziskav in uporabe v kliničnih študijah. Celice bodo darovane izključno verificiranim organizacijam z vsemi potrebnimi dovoljenji in izključno po odobritvi s strani nadzornega sveta podjetje BioEden.

Kako poteka postopek?  

 • All
 • kako-poteka-postopek
Korak 1 – Pošiljanje zoba

Prijavite se in poslali vam bomo paket za transport zoba v laboratorij. Paket vključuje navodila za pošiljanje, obenem pa smo vedno na voljo na telefonski številki 030 600 300. Priporočamo, da se s postopkom dobro seznanite še preden izpade zob. Pomembno je, da ga takoj po tem, ko zob izpade, ustrezno shranite in pripravite na transport.

Za transport uporabite originalen paket, ki ga dobite od nas – le tako bo zob poslan v optimalnih pogojih. Ko imate pripravljen paket z zobkom, nas pokličete in naročili bomo prevoz v laboratorij. Kurir se nato oglasi na (poljubni) dogovorjeni lokaciji in poskrbi za hiter prevoz do laboratorija, ki v povprečju traja manj kot 24 ur.

V 7 dneh po tem, ko je zob izpadel, je potrebno priskrbeti vzorec otrokove krvi za serološke preiskave – zahteve zakonodaje EU. Vzorec krvi v laboratorij pošljemo na enak način kot zob, torej nas zgolj pokličete in sporočite kdaj in kje lahko kurir prevzame paket.

Korak 2 – Izolacija matičnih celic

Takoj po prejemu zobka v laboratorij pričnejo znanstveniki postopek izolacije celičnega materiala. Ko so celice uspešno izolirane, se preveri še njihova vitalnost in zdravje.

Korak 3 – Hramba matičnih celic

Ko zberemo zadostno število zdravih in vitalnih matičnih celic, kjer ni prisotnosti mikrobiološke kontaminacije in imajo le-te največji potencial za kasnejšo uporabo v medicini, jih shranimo v posebnih posodah, ki se ohlajajo s tekočim dušikom. To imenujemo tudi “Krio” shranjevanje.

Patentiran postopek, ki ga uporablja zgolj podjetje BioEden, nam omogoča, da tako pripravljene celice hranimo zelo dolgo – zato so primerne za uporabo skozi vse darovalčevo življenje. Prav to zagotavlja, da jih bomo lahko dejansko uporabili, ko jih bomo najbolj potrebovali.

Ker vemo, da želite biti obveščeni o novostih iz področja zdravljenja z matičnimi celicami, vas bomo redno obveščali o najnovejših odkritjih ter o tem kako vaša investicija pridobiva na vrednosti. Redno lahko spremljate tudi dovoljenja, ki jih ima podjetje BioEden ter standarde, ki jim sledimo. Vabljeni tudi k spremljanju podjetja na socialnih omrežjih.

Postopek podjetja BioEden  

 • All
 • postopek-podjetja-bioeden
V čem se BioEden razlikuje od ostalih ponudnikov?

BioEden je prva in edina banka matičnih celic, ki je specializirana izključno za shranitev matičnih celic iz zob. Smo pionir na področju dentalnih matičnih celic in uporabljamo poseben, s patentom zaščiten postopek.

Nekatera konkurenčna podjetja shranijo cel zob, spet druga shranijo zobno pulpo. Pri BioEdnu gremo korak dalje, saj pred shranitvijo celice izoliramo, razmnožimo do primernega števila, nato preverimo vitalnost ter šele nato shranimo. Letno preverjamo kakovost vzorcev in postopka, tako da smo prepričani, da shranjujemo uporabne Mezenhimske matične celice.

Zakaj ne bi izbrali najboljših v svoji panogi?

Katere matične celice najdemo v zobeh?

O dentalnih matičnih celicah

Zdravljene z matičnimi celicami je verjetno najboljša oblika zdravljenja določenih bolezni in poškodb in dodatna naložba v zdravje posameznika. Pogoj za tovrstno zdravljenje so primerne vitalne matične celice.

Matične celice najdemo povsod v človeškem telesu, največje koncentracije pa v kostnem mozgu, krvi in popkovnični krvi. Nov vir učinkovitih matičnih celic so tudi otroški zobje, ki vsebujejo celice, ki jih lahko uporabimo za zdravljenje različnih bolezni in poškodb.

Zobna pulpa otroškega zoba vsebuje uporabne matične celice, med njimi: Mezenhimske matične celice. Te celice se imajo sposobno razviti v različna tkiva.

Mezenhimske matične celice. Te celice se imajo sposobno razviti v različna tkiva.

Chondociti. Te celice imajo sposobnost tvoriti hrustanec in so uporabne za zdravljenje Artritisa in poškodbe sklepov.

Osteoblastne matične celice. Imajo sposobnost tvorjenja kosti.

Adipociti. Celice, ki imajo sposobnost popraviti tkivo srca, recimo po kapi. Primerne so tudi za rekonstrukcije obraza.

BioEden izolira in shrani vse tipe celic, ki jih lahko najdemo v zobni pulpi.

Postopek izolacije je unikaten in patentiran izključno za BioEden.

Kaj se zgodi, če ne uspete izolirati matičnih celic?

Takoj, ko ugotovimo, da celic ne bomo mogli izolirati, vas o tem pisno obvestimo. V kolikor to ni bil otrokov zadnji zob, postopek ponovimo NA NAŠE STROŠKE.

Kaj če otrok nima več mlečnih zob?

V kolikor izolacija celic pri zadnjem otrokovem zobku ni bila uspešna, vam vrnemo vplačan znesek, pri čemer zadržimo zgolj 250 € za stroške pošiljanja in obdelave.

Kdo je lastnik otrokovih matičnih celic?

Do otrokovega 18 leta starosti je lastnik otrokovih celic starš oziroma zakoniti zastopnik, po dopolnjenem 18 letu starosti pa otrok / darovalec.

Koliko časa traja, da se otrokove celice zamrznejo?

Matične celice bomo izolirali v 24 urah po tem, ko prejmemo zob v laboratorij. Po uspešni izolaciji celice pripravimo na hrambo upoštevaje navodila HTA in lastnega patentiranega postopka, nato pa jih shranimo pod kodo in imenom darovalca. Celoten postopek traja od 12 do 21 dni.

Ali so vsi mlečni zobje enako primerni?

Uporabnih je 12 mlečnih zob. Torej 6 zgornjih in 6 spodnjih, kar bo jasno označeno tudi na ID obrazcu za zob, ki ga boste izpolnili. V kolikor mlečnih zob ni na voljo, lahko postopek izvedemo tudi iz modrostnih zob.

Kaj storiti če zob izpade še preden prejmemo paket za transport?

Enostavno zob shranite v posodico z mlekom in postavite v hladilnik. V kolikor se še niste prijavili, nas pokličite na 030 600 300 in oddajte naročilo, saj bo tako paket pri vas že naslednji dan. Nato boste z našo pomočjo paket pripravili za prevzem in sporočili kdaj in kje ga lahko prevzamemo.

Več o matičnih celicah  

 • All
 • več-o-matičnih-celicah
Avtologno ali Alogensko

BioEden ponuja izključno Avtologno hrambo matičnih celic, kar pomeni, da so le-te namenjene samo njemu oziroma vaši družini. Pri Avtolognih transplantacijah se uporabijo darovalčeve lastne matične celice in je tudi edini način presaditve celic kjer ni možnosti zavrnitve. Ostale prednosti Avtologne presaditve celic so: ni možnosti neželenih reakcij ob presaditvi, ni možnosti zavrnitve tkiv, ni potrebe po dodatnih terapijah in bistveno zmanjšana možnost okužbe s prenosljivimi boleznimi.

Kaj so matične celice?

Matične celice so osnovne človeške celice, zaradi svojega potenciala pa vse pogosteje predmet raziskav in kliničnih študij, ki so vezane na njihovo uporabo v medicini. matične celice so specializirane celice, ki se imajo sposobnost preoblikovati v druge tipe celic in tako nadomestiti poškodovane celice. V osnovi zdravljenje z matičnimi celicami poteka tako, da zdrave in vitalne celice transplantiramo na poškodovano mesto, kjer zamenjajo poškodovane celice in to se odrazi v izboljšanju bolezenskega stanja ali poškodbe. Danes sta najpogostejši obliki zdravljenja transplantacija popkovnične krvi ali kostnega mozga.

Matične celice se za zdravljenje uporabljajo že zelo dolgo in zelo uspešno. Transplantacija kostnega mozga (ki je bogat z matičnimi celicami) je uveljavljen način zdravljenja različnih oblik raka in ostalih nevarnih bolezni. To metodo zdravljenja so razvili med leti 1950 in 1970 na Fred Hutchinson Cancer Research Center v ZDA. Vodja projekta, Dr. E. Donnall Thomas je bil za te dosežke leta 1990 nagrajen z Nobelovo nagrado iz medicine. Po podatkih International Bone Marrow Transplant Registry (mednarodni register transplantacij kostnega mozga) je bilo po svetu zgolj v letu 2002 opravljenih preko 45.000 presaditev kostnega mozga in uporabe popkovnične krvi.

Tudi zaradi razširjenosti uporabe in odličnih rezultatov vse več strokovnjakov verjame, da bomo matične celice v prihodnje uporabljali še pogosteje in tudi, da se bo seznam bolezni in poškodb kjer bodo lahko pomagale, neprestano širil. Znanstveniki so dokazali njihovo uporabnost za zdravljenje neverjetno široke palete bolezni, od zdravljenja raka, bolezni živčevja, bolezni imunskega sistema, genskih bolezni, bolezni srca in ožilja, trebušne slinavke, bolezni jeter ter degenerativnih bolezni.

Uspehi pri zdravljenju trenutnih bolezni ali tistih, ki jih bomo zdravili v prihodnje, je odvisen od kakovosti in ustreznosti matičnih celic. Popkovnična kri je, na primer, pogosto uporabljen vir matičnih celic, kjer najdemo pretežno krvotvorne matične celice. S popularizacijo te storitve so na prepoznavnosti precej pridobile tudi matične celice – vse od leta 1988, ko je bila opravljena prva transplantacija popkovnične krvi.

In če je popkovnična kri odličen vir krvotvornih matičnih celic, ji na drugi strani primanjkuje dragocenih Mezenhimskih matičnih celic. Mezenhimske matične celice so tiste, ki se imajo sposobnost razviti v razne oblike celic, kot so: celice, ki tvorijo kosti; celice, ki tvorijo maščobo; celice, ki tvorijo jetra; celice, ki tvorijo tkivo srca; celice, ki tvorijo mišice in celice, ki tvorijo živčevje. Kar seveda pomeni, da imajo ogromen potencial za zdravljenje.

 Uporabne povezave 

 Seznam uglednih organizacij, ki se ukvarjajo z matičnimi celicami 

 • Duke University

  Ameriška Duke University sodi med organizacije z največ kliničnimi študijami, kot je tudi povezana z največ uspešnimi zdravljenji.

 • International Society for Stem Cell research

  Organizacija ISSCR ali mednarodno združenje za raziskave matičnih celic je verodostojna organizacija, ki poduja številne odgovore in razjasni številna dejstva.

 • Clinical trials.org

  Storitev omogoča ameriški National Institutes of health in omogoča enostavno iskanje med trenutno aktivnimi kliničnimi študijami. S klikom na to povezavo boste dobili boljši občutek o dejanski velikosti panoge, obenem pa boste lahko podrobneje prebrali o rezultatih določenih kliničnih študij.

 • National Stem Cell Foundation of Australia

  Avstralska organizacija, ki skrbi za informiranje pacientov , obenem pa predstavlja raziskovalce in oblike zdravljenja.