Terapija z matičnimi celicami omogočila preživelim po kapi, da ponovno hodijo

Preživeli po možganski kapi, ki so verjeli, da bodo paralizirani ali da bodo pri gibanju morali do konca svojega življenja uporabljati invalidski voziček, sedaj po revolucionarnem zdravljenju z matičnimi celicami hodijo in se premikajo.

 

18 pacientov, ki so se odločili, da bodo dovolili zdravnikom zvrtati luknjo v svojo lobanjo in injeciranje matičnih celic v poškodovani del možganov, so izjemno okrevali.

 

Neverjetno je, da je zdravljenje pomagalo pacientom, pri katerih je od kapi minilo od šest mesecev do treh let.  V preteklosti so zdravniki namreč verjeli, da se možgani po šestih mesecih več ne obnavljajo.

 

Toda nova terapija je odrasle možgane vrnila v zgodnjo fazo razvoja in jim tako omogočila, da so se lahko obnovili sami.

 

Znanstveniki na Stanford Univerity School of Medicine verjamejo, da lahko terapija deluje tudi pri drugih nevrodegenerativnih boleznih, kot so Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen in Lou Gehrigova bolezen.

 

˝Izjemno okrevanje, ki smo ga videli pri teh pacientih je naravnost presenetljivo,˝ je dejal profesor Gary Stenberg, ki raziskuje matične celice že preko 15 let.

 

˝To ni samo – ni mogel premakniti palca in ga sedaj lahko. Bolniki, ki so bili na invalidskih vozičkih, sedaj hodijo. Njihova sposobnost za premikanje si je vidno opomogla. To je brez primere,˝,je še dodal.

 

kap 1

 

Študija spreminja naše predhodno mnenje, da si pacient lahko opomore samo v prvih šestih mesecih po kapi, ker so vezja mrtva oziroma nepopravljivo poškodovana.

 

Sedaj je jasno, da se lahko vezja s to terapijo obnovijo, še vedno pa se preiskuje, kako se je ˝skok˝ začel.

 

Matične celice so bile odvzete iz kostnega mozga dveh darovalcev. Znanstveniki so predhodno verjeli, da matične celice v možganih ne morejo postani nevroni. Toda sedaj se zdi, da izločajo močne kemikalije za rast in regeneracijo, ki jih lahko možgani uporabijo za obnavljanje funkcij.

 

˝Preprosto povedano, presaditev matičnih celic v možgane, vklopi možgane odraslih v neonatalno fazo možganov, ki si tako opomorjeno po možganski kapi ali drugih poškodbah,˝ je dodal profesot Steinberg.

 

Prof Gary Steinberg

Profesor Gary Stenberg

 

To bi lahko korenito spremenilo naš koncept o tem, kaj se zgodi z možgani po kapi, travmatski poškodbi ali pri nevrodegeneratativnih motnjah. Verjeli smo, da so možganska vezja mrtva, sedaj smo izvedeli, da niso.

 

Vsi pacienti, ki so pri zdravljenju sodelovali, so utrpeli ishemično kap, pri kateri strdek onemogoča dotok krvi v možgane, kar vodi do možganske celične smrti.

 

Postopek je vključeval vrtanje majhne luknje v lobanjo nad poškodovanim območjem, tako da so bile lahko matične celice injecirane na različna mesta ob robovih poškodbe.

 

Bolniki s povprečno starostjo 61 let, so potrebovali le lokalno anestezijo in so bili domov poslani že naslednji dan. Mnogi so se sicer pritoževali zaradi začetnih glavobolov kot posledica kirurškega posega, vendar dolgoročnih stranskih učinkov ni bilo.

 

S krvnimi preiskavami, kliničnimi ocenami ter slikanjem možganov so nato raziskovalci spremljali stanje pacientov. Vsajene matične celice v možganih sicer niso preživele dolgo, vendar se je okrevanje nadaljevalo tudi potem, ko so le-te izginile.

 

Prišlo je do 11.4 točke izboljšanja po Fugl-Meyerjevi lestvici, po kateri je razvidno, kako dobro se lahko pacient po kapi premika in poslabšanja ni bilo zaznati.

 

Matične celice so prihodnost medicine, saj se lahko preoblikujejo v katerokoli celico v telesu.

 

Ishemična kap vsako leto prizadane ogromno ljudi. Čeprav obstajajo terapije za preprečitev nadaljnje škode, ki jo je potrebno uporabiti v štirih urah in pol po dogodku, da se razbijejo krvni strdki, mnogi pacienti te terapije ne prejmejo.

 

MozganskaKap5-page-0

 

Dobrodelne organizacije so dejale, da novo zdravljenje lahko pomaga zapolniti nujno potrebo po alternativnih načinih zdravljenja možganske kapi.

 

Dr. Shamim Qadir je dejal: ˝V Veliki Britaniji prizadane kap človeka vsake tri minute in pol in več kot polovicca preživelih je invalidov. Obstaja nujna potreba po alternativnih zdravljenjih. Vse več zgodnjih kliničnih dokazov kaže, da lahko zdravljenje z matičnimi celicami spodbudi okrevanje ljudi leta po možganski kapi˝

 

To je seveda pozitivno in prinaša prepotrebno upanje za mnoge ljudi, ki živijo z invalidnostjo.

 

Veselimo se rezultatov in preizkušanje faz, ki nam lahko povedo več o tej vrsti zdravljenja.

 

Čeprav je za ugotovitve še prezgodaj, bi lahko ta terapija vodila do sprememb življenja mnogih ljudi, ki jih je možganska kap prizadela.

 

Ekipa s Stanforda se sedaj seli v drugo fazo preizkusa na 153-tih bolnikih, da vidijo ali se bodo rezultati ponovili.

 

Vir

 

 

 

 

SHARE

Comments are closed.