Kako je odkritje matičnih celic revolucioniralo medicino

Tehnologija matičnih celic postaja vse bolj pomembna.

 

Biotehnološko podjetje v Vancouvru, je eno izmed ključnih akterjev na področju regenerativne medicine in ima potencial, da korenito spremeni zdravstveno oskrbo  z zdravili za vse, od raka do poškodbe hrbtenjače.

 

Čeprav obstaja nekaj komercialnih produktov, večina zdravljenj z matičnimi celicami poteka v bolnišničnih laboratorijih.

 

Rastoča regenerativna medicina povezana z matičnimi celicami je grajena na dediščini dveh Kanadčanov – biofizik James Till in celični biolog Ernest McCulloch, ki sta leta 1961 matične celice odkrila. Znanstvenika Inštituta za zdravljenje raka v Ontariu, sta nato objavila vrsto študij, ki opredeljujejo lastnosti matičnih celic ter njihovo sposobnostjo, da popravi in obnovi tkivo v telesu.

 

Till in McCulloch 1

Na fotografiji James Till (levo) in celični biolog Ernest McCulloch (desno)

 

Ta raziskava se sedaj šteje med najbolj pomembna zdravniška odkritja prejšnjega stoletja, na nivoju odkritja strukture DNA Jamesa Watsona in Francisa Cricka.

 

Matične celice ne samo, da revolucionirajo zdravljenje raka, pač pa so postavile temelje za regenerativno medicino in nastanek biomedicinske industrije.

 

Veliko časa študija Tilla in McCullocha ni dobila prave pozornosti, ˝vendar sta pripravila teren za vse sedanje raziskave matičnih celic˝, je povedal James Price, predsednik in Izvršni direktor kanadske fundacije matičnih celic.

 

Veliko let so bile raziskave pomembne predvsem v teoriji, toda tehnični napredek v mikroskopiji in biologiji, vključno z razvojem specializiranih tkivnih kultur, so omogočili znanstvenikom razumeti potencial matičnih celic.

 

Medtem ko je večina sodobne medicine, od zdravil do operacije, ki so zasnovani da zdravijo simptom, imajo matične celice dejansko zmožnost bolezen ozdraviti. V prihodnosti bomo uporabljali celice za popravilo telesa na načine, ki jih šele začenjamo razumeti.

 

Le nekaj let po preboju študije Tilla in McCullocha, so matične celice iz kostnega mozga pričeli uporabljati za zdravljenje levkemije in multiplega mielona, dveh obliki raka. V preteklih letih matične celice uporabljajo tudi za zdravljenje pacientov z avtoimunimi boleznimi, kot je multipla skleroza.

 

Obetavne so tudi študije, ki pravijo, da bodo lahko matične celice ozdravile diabetes, slepoto ter celo poškodbo hrbtenjače.  Veliko večino dela je bilo opravljenega v več kot tisočih študijah po svetu.

 

kris-boesen

 

Raziskovalci na instituciji kot je v Ottawi že uspešno zdravijo bolnike z razmeroma redkimi boleznimi, kot so skleroderma in multipla skleroza.

 

Kritiki seveda menijo, da poleg matičnih celic obstajajo druga, bolj efektivna zdravljenja in tudi cenovno dostopnejša.

 

Vir.

SHARE

Comments are closed.