Majhni koraki po terapiji z matičnimi celicami

Andrea Cambell živi z multiplo sklerozo že več kot 20 let, vendar se je po zdravljenju njene bolezni z matičnimi celicami napredovanje bolezni ustavilo.

 

Andrei je bila bolezen diagnosticirana leta 1991 in njeno stanje se je poslabšalo do te mere, da potrebuje pomoč na marsikaterem področju.

 

Sedaj mineva že več ko leto dni, odkar se je vrnila iz Mehike, kjer so ji opravili presaditev matičnih celic, v upanju, da bi ustavili napredovanje njene bolezni. In prvič po transplantaciji lahko hodi, sicer kratke razdalje, vendar hodi.

 

Njeno zgodbo si lahko pogledate na povezavi.

 

Prve korake je naredila pred svojo hišo, s pomočjo hodulje. Občutek je opisala kot ˝čuden˝, ampak ob istem času čudovit. V Mehiko je Andrea odpotovala skupaj z možem, ki pravi, da lahko Andrea sedaj pokaže večjo mobilnost.

 

andrea

 

Kaj sploh je hematopoetska presaditev matičnih celic?

 

Hematopoetska presaditev matičnih celic vključuje odstranjevanje matičnih celic iz krvi ali krvnega mozga pri bolniku. Nato maligne celice uničijo s kemoterapijo  in preostanek presadijo nazaj v pacienta.

 

Gre za poskus ponovno zagnati imunski sistem, ki je odgovoren za poškodbe možganov in hrbtenjače v primeru mulitple skleroze.

 

V upanju zaustavitve napredovanja bolezni sta Andrea in njen mož leto dni pridobivala sredstva za zdravljenje in zbrala okrog 54.000 dolarjev.

 

Zdravljenje že mednarodno preizkušajo, vendar na Novi Zelandijo, od koder Andrea prihaja, še ni odobreno.

 

Andrei so multiplo sklerozo potrdili pred skoraj 30 leti, ko je po kolesarski nesreči razvila čudne simptome. Diagnoza je bila za takrat 37 letnico, ki je tekmovala v triatlonu in tekla pol maratone, velik šok.

 

Ni vedela kaj lahko pričakuje, zdravnik ji je predlagal sestanek podporne skupine za multiplo sklerozo. ˝Dejstva, da ne bom več ista oseba nisem mogla sprejeti˝, je dejala Andrea.

 

Nastop bolezni je bil počasen, vendar po 10-tih letih, so simptomi začeli napredovati. ˝Počutila sem se vedno slabše, bila sem šibkejša in bolj utrujena

 

Andrea je za zdravljenje prvič slišala v 60 minutnem dokumentarcu o Kristy Cruise, avstralki z multiplo sklerozo, ki je prav tako prejela zdravljenje z matičnimi celicami in se nanj pozitivno odzvala.

 

Povezala se je z drugimi obolelili preko Facebooka in ugotovila, da jih je že preko tisoč potovalo v Mehiko, Moskvo in drugam z namenom zdravljenja z matičnimi celicami.

 

Andrea je bila najprej sprejeta v center Tel Aviv, a je bila cena 106.000 dolarjev previsoka. Toda, ko je bila sprejeta na zdravljenje v Mehiki, je bila seveda cena 54.000 dolarjev veliko bolj dosegljiva.

 

Campbellova sta v Mehiko potovala lani julija, kjer je Andrea nato v bolnišnici preživela štiri tedne z namenom presaditve matičnih celic.

 

Po zdravljenju Andrea pravi, da se je napredovanje multiple skleroze ustavilo.

 

andrea-1

 

˝Pred zdravljenjem sem bila slabše vsaka dva, tri mesece. Sedaj, 15 mesecev po zdravljenju sem prepričana, da bi bila drugačna, sem pa seveda boljše

 

V začetku je bila precej utrujena, predvsem zaradi učinkov kemoterapije, ampak 65 letnica po povratku iz Mehike veliko telovadi, kolikor ji pač telo dopušča. Hodi na kratke sprehode, po 15 letih se je vrnila tudi v telovadnico.

 

˝Če sem iskrena, ne vem kako daleč lahko grem, kje je meja, imam pa občutek, da sem lahko močnejša. Ampak moram biti zadovolja s tem, kjer trenutno sem.˝

 

Nevrologinja in raziskovalka na Novi Zelenadiji dr. Deborah Mason je začela voditi register tistih bolnikov z multiplo sklerozo, ki so opravili presaditev matičnih celic v tujini. Upa, da bo več informacij o dolgoročnih rezultatih zdravljenja, ki jih trenutno ni.

 

Zdravljenje je  drago in seveda tvegano, zato je pomembno, da se bolnikom sledi in da se sčasoma pokažejo pozitivni učinki zdravljenja. Pravi tudi, da je multipla skleroza zelo zapletena bolezen in da je zelo težko sprejemati odločitve o tem, kateri pacienti bodo od zdravljenja imeli koristi. Pri zdravljenju se namreč imunski sitem osebe popolnoma poruši, v upanju, da bodo celice, transplantirane nazaj v telo, opravile svoje. Seveda se pojavlja vprašanje ali bodo te celice dobro delovale tudi v daljšem časovnem obdobju. Da bi zdravljenje bilo dovoljeno, so seveda potrebni dokazi o pozitivnih učinkih zdravljenja.

 

Vir.

 

SHARE

Comments are closed.