Matične celice bi lahko pomagale pri zdravljenju hrbtenjače

Znanstveniki v Tokiu so uspešno uporabili matične celice za spodbujanje regeneracije po poškodbi živčnih vlaken hrbtenjače, ki so pomembni za motoriko.

 

Raziskovalci univerze Hokkaido iz Japonske so skupaj z mednarodno ekipo vsadili specifične embrionalne matične celice v hrbtenjače podgan.

 

Matične celice, imenovane nevronske matične celice, so bile odvzete iz podganjih zarodkov in usmerjene v razvoj tkiva hrbtenjače.

 

Vsajene celice so vzpodbudile regeneracijo pretrganih živčnih vlaken, kar se je kazalo v izboljšanju motorike podgan, ki so lahko začele premikati sprednje okončine.

 

Ekipa je prav tako uporabila človeške nevronske matične celice, kar je prineslo podobne razultate, ki dokazujejo potencial za uspeh te metode pri vseh vrstah.

 

Kortikospinalni trakt je skupina živčnih vlaken, ki potujejo od možganov preko možganskega debla v hrbtenjačo.  Ta struktura je zelo pomembna za motorične funkcije pri ljudeh.  Poškodbe tega tkiva lahko povzročijo paralizo. Narejenih je bilo že ogromno raziskav o uporabi matičnih celic za regeneracijo živčnih vlaken v hrbetnjači, z nekoliko napredka.

 

hrbtenjaca 1

 

˝Uspeh sedanjega testiranja je zelo obetavno za zdravljenje ljudi z resnimi poškodbami hrbtenjače, ˝so dejali raziksovalci.

 

˝Vendar je potrebno še ogromno dela, preden lahko testiranje preide v klinično zdravljenje,˝ so še dejali.

 

Vir.

 

SHARE

Comments are closed.