Matične celice: rešitev za Diabetes tipa 2?

Znanstveniki iz ustanov University of British Columbia in BetaLogics, del Janssen Research & Development, LLC, so naredili velik napredek pri iskanju zdravila za diabetes tipa 2. Dokazali so, da je omenjeno bolezen možno učinko pozdraviti s kombinacijo matičnih celic in standardne terapije.

 

Matične celice so se že predhodno izkazale za uspešne pri izboljšanju izločanja inzulina pri miših – ta napredek se nanaša na raziskave za zdravljenje diabetesa tipa 1. V teh raziskavah so dokazali, da lahko miši, po prejemu terapije matičnih celic, začno proizvajati inzulin, ki uravna nivo sladkorja v krvi.

 

UBC - university of British Colombia

 

Rezultati študije, vezani na diabetes tipa 2, so zelo vzpodbudni. Diabetes tipa 2 se namreč najpogosteje razvije v odrasli dobi, kot posledica uživanja nezdrave hrane, pomanjkanja gibanja in debelosti.

 

Timothy Kieffer, profesor na department of cellular and physiological sciences ter član ekipe BetaLogics, simulira diabetes tipa 2 pri miših, ki jih izpostavi visoki vsebnosti maščob in dieti z visoko vsebnostjo kalorij, za več tednov. Z ekipo nato kirurško vstavijo trebušno slinavko, ki jo vzgojijo iz matičnih celic.

 

Miši, ki so poleg standardnega zdravljenja prejele presaditev trebušne slinavke, so bile sposobne uravnavati nivo sladkorja v krvi, kar je potrditev, da so znanstveniki na pravi poti.

 

Ekipa sedaj raziskuje, če lahko večje število uporabljenih matičnih celic prinese enake rezultate, brez potrebe po dodatnih zdravilih / standardni terapiji.

 

Vir članka

SHARE

Comments are closed.