Matične celice iz mlečnih zob prispevale k izboljšavam bolezenskih stanj – od avtizma do sladkorne bolezni

V zadnjih desetih letih je podjetje Bioeden pridobilo in shranilo preko milijon matičnih celic iz zob.

 

Zdaj prvi val pacientov, ki so svoje matične celice prevzeli in se z njimi zdravijo, postajajo resnične zgodbe o uspehu pri zdravljenju bolezenskih stanj kot je avtizem, diabetes in cerebralna paraliza.

 

O matičnih celicah se govori vedno več, vsak dan v novicah najdemo poročilo, pa naj gre za nova znanstvena odkritja, okrevanje bolnika po izčrpavajoči bolezni, elitnemu športniku po posegu z matičnimi celicami itd.

 

In kot eno izmed najbolj zanimivih področij sodobne medice tudi mora biti.

 

 

Realnost pa je seveda takšna, da je za večino bolnikov terapija z matičnimi celicami oddaljen ideal, kot dostopna alternativa.

 

V zadnjih letih je na tem področju prišlo do preobrata. Ogromno poskusov vstopa v zadnje faze testiranj, vse več zdravljenj z matičnimi celicami se uresničuje v kliničnih okoljih in matične celice vse bolj stopajo v ospredje.

 

Pa lahko matične celice iz mlečnih zob izpolnijo svoje obljube?

 

Seveda številko bolnikov, ki so za svoje zdravljenje uporabili matične celice iz zob, do sedaj ni veliko, pa vendar zgodbe tistih, ki so, niso nič manj impresivne. Ti, skupaj z nespornimi študijami in rezultati, povezanimi z mezenhimskimi matičnimi celicami, so bili dovolj za tisoče ljudi, ki so že shranili matične celice iz mlečnih zob. Po desetih letih hrambe so tukaj sedaj resnične zgodbe ljudi, ki potrjujejo učinkovitost matičnih celic.

 

Dvajset pacientov, v starosti od 2 do 43 let, so v postopku ali so bili v postopku zdravljenja z uporabo matičnih celic iz mlečnih zob, ki so bile prenesene iz podjetja Bioeden. Stanja za katera se pacienti zdravijo so: diabetes tipa I, diabetes tipa II, cerebralna paraliza, avtizem, poškodbe kolen, zajčja ustnica.

 

Čeprav je še prezgodaj, so rezultati zdravljenj zelo pozitivni, z velikimi izboljšavami pri večini pacientov, brez poročanja o stranskih učinkih.

 

 

Dejstvo, da predvsem pacienti z diabetesom, poročajo o enih najpomembnejših izboljšanj, ni presenetljivo. V primeru 28-letnika so tako izginili mehurji na dlaneh, izboljšala se je raven energije, ter zmanjšala doza uporabe inzulina.

 

Tudi drug pacient z diabetesom je imel podobne rezultate, skupaj z izboljšanjem delovanja jeter.

 

Dejstvo je, da se diabetes dobro odziva na zdravljenje z matičnimi celicami iz zob, daleč najbolj neverjetni pa so rezultati pri zdravljenju avtizma. Pacienti zdravljeni z matičnimi celicami iz zob kažejo velik napredek na vseh področjih.

 

 

Trenutno so otroci v različnih fazah zdravljenj, zato se tudi rezultati razlikujejo. Večina poroča o napredku, zlasti pri komunikaciji in spominu. V enem izmed primerov pacient pred začetkom zdravljenja ni govoril, zdaj njegovo besedišče vključuje že 15 besed. Kot pri mnogih drugih se je izboljšal nivo energije, boljši spomin, mobilnost, telesni nadzor in nova občutljivost na bolečino.

 

Poročila 20-tih pacientov niso le dokaz terapevtske zmogljivost matičnih celic iz zob, pač pa tudi dokaz njihove vsestranskosti in trajnosti.

 

Poročanja so seveda krasne novice za naše člane in njihove družine in tudi več tisoč ljudi, ki bi lahko od teh terapij imeli koristi. Pozitivni rezultati, ki prihajajo od bolnikov že v tako zgodnji fazi zdravljenja, prinaša samo vprašanje časa, kdaj bomo videli, kaj so matične celice iz mlečnih zob resnično sposobne.

 

Vir

SHARE

Comments are closed.