Kaj so matične celice 

  Spoznajte delovanje in vpliv matičnih celic na zdravje in počutje   

Matične celice so osnovne celice človeškega telesa. Njihova naloga je načrtovati in oblikovati naš organizem ter ga popravljati in obnavljati skozi vse življenje. In ravno zaradi tega so izredno uporabne za zdravljenje.

Imate vprašanja glede uporabe matičnih celic? Pokličite nas na 030 305 087.

Matične celice imajo funkcijo skrbeti za nemoteno delovanje organizma tako, da poskrbijo za nadomestitev “utrujenih in poškodovanih” celic. V tankem črevesu jih tako zamenjajo vsake 3 -7 dni, vsak teden zamenjajo celice črevesne sluznice, rdeče krvničke pa obnovijo vsakih 120 dni.

Če matične celice ne opravljajo več svoje funkcije, to zaznamo kot bolezen oziroma motnje v delovanju organizma.

Več o matičnih celicah

o_maticnih_celicah_01Matične celice so osnovne človeške celice, zaradi svojega potenciala pa vse pogosteje predmet raziskav in kliničnih študij, ki so vezane na njihovo uporabo v medicini. Matične celice so specializirane celice, ki se imajo sposobnost preoblikovati v druge tipe celic in tako nadomestiti poškodovane celice. V osnovi zdravljenje z matičnimi celicami poteka tako, da zdrave in vitalne celice transplantiramo na poškodovano mesto, kjer zamenjajo poškodovane celice in to se odrazi v izboljšanju bolezenskega stanja ali poškodbe. Danes sta najpogostejši obliki zdravljenja transplantacija popkovnične krvi ali kostnega mozga. 

Matične celice se za zdravljenje uporabljajo že zelo dolgo in zelo uspešno. Transplantacija kostnega mozga (ki je bogat z matičnimi celicami) je uveljavljen način zdravljenja različnih oblik raka in ostalih nevarnih bolezni. To metodo zdravljenja so razvili med leti 1950 in 1970 na Fred Hutchinson Cancer Research Center v ZDA. Vodja projekta, Dr. E. Donnall Thomas je bil za te dosežke leta 1990 nagrajen z Nobelovo nagrado iz medicine. Po podatkih International Bone Marrow Transplant Registry (mednarodni register transplantacij kostnega mozga) je bilo po svetu zgolj v letu 2002 opravljenih preko 45.000 presaditev kostnega mozga in uporabe popkovnične krvi.

 

 

 o_maticnih_celicah_02Tudi zaradi razširjenosti uporabe in odličnih rezultatov vse več strokovnjakov verjame, da bomo matične celice v prihodnje uporabljali še pogosteje in tudi, da se bo seznam bolezni in poškodb kjer bodo lahko pomagale, neprestano širil. Znanstveniki so dokazali njihovo uporabnost za zdravljenje neverjetno široke palete bolezni, od zdravljenja raka, bolezni živčevja, bolezni imunskega sistema, genskih bolezni, bolezni srca in ožilja, trebušne slinavke, bolezni jeter ter degenerativnih bolezni.

Uspehi pri zdravljenju trenutnih bolezni ali tistih, ki jih bomo zdravili v prihodnje, je odvisen od kakovosti in ustreznosti matičnih celic. Popkovnična kri je, na primer, pogosto uporabljen vir matičnih celic, kjer najdemo pretežno krvotvorne matične celice. S popularizacijo te storitve so na prepoznavnosti precej pridobile tudi matične celice – vse od leta 1988, ko je bila opravljena prva transplantacija popkovnične krvi.

 In če je popkovnična kri odličen vir krvotvornih matičnih celic, ji na drugi strani primanjkuje dragocenih Mezenhimskih matičnih celic. Mezenhimske matične celice so tiste, ki se imajo sposobnost razviti v razne oblike celic, kot so: celice, ki tvorijo kosti; celice, ki tvorijo maščobo; celice, ki tvorijo jetra; celice, ki tvorijo tkivo srca; celice, ki tvorijo mišice in celice, ki tvorijo živčevje. Kar seveda pomeni, da imajo ogromen potencial za zdravljenje.

 

Kakšna je prednost dentalnih matičnih celic?

Možnost za njihovo uporabo pri zdravljenju so različne.

 • Bolezni srca

  Obnavljanje srčne mišice.

 • Izločanje insulina

  Zdravljenje sladkorne bolezni.

 • Oči

  Ponovna pridobitev vida po poškodbi.

 • Krvne žile

  Obnavljanje in ponovna rast tkiva.

 • Koža

  Presaditev kože po opeklinah ali rekonstruktivni kirurški posegi.

 • Maščobne celice

  Za rekonstruktivne kirurške posege.

 • Obnavljanje živčevja

  V hrbtenjači, perifernem živčevju in zaradi poškodbe možganov.

 • Zobje

  Popravilo ali zamenjava zob.

 • Regeneracija možganskih celic

  Za zdravljenje parkinsonove in alzheimerjeve bolezni ter bolezni motoričnega nevrona.

 • Nadomestitev kosti, hrustanca in tkiva

  Ponovna rast in obnovitev kosti, sklepov in hrbta, obnovitev jeter in pljuč po poškodbah.

V ustreznem okolju lahko tvorijo človeške organe

 

 

 

 • Matične celice so posebne, ker se lahko spremenijo v druge vrste celic, kar pomeni, da imajo velik potencial.

 • Zamenjajo lahko zaradi poškodbe ali bolezni manjkajoče ali poškodovane celice. V ustreznih pogojih se iz njih lahko razvijejo organi, kosti, hrustanec in tkivo. Poleg tega lahko matične celice izboljšajo imunski sistem.

 • Se vam zdi nemogoče? Pa ni; zaradi znanosti, ki spreminja življenja so se meje nemogočega premaknile.

Dejstva o matičnih celicah

 • Zdravljenje z matičnimi celicami ni nekaj novega

 • Shranjevanje živih celic, ki ne vpliva na njihovo funkcionalnost, poteka že več kot 50 let.

 • Samo v letu 2006 je bilo opravljenih 50.000 presaditev kostnega mozga z uporabo zdravljenja z matičnimi celicami.

 • Ocena Harris Review (dr. Harris, ZDA, 2008) predvideva, da bo eden od treh ljudi v svojem življenju potreboval zdravljenje z matičnimi celicami.

 • Mlajše ko so matične celice, ko se jih odvzame in shrani, bolje je

 • Zobne matične celice so najboljši vir celic.

 • Zobne matične celice se odvzame, ko mlečni zobje naravno odpadejo.

 • Zdravljenje z matičnimi celicami je široko priznana kot prihodnost medicine.

Ali ste vedeli?

Otroški ali mlečni zobje samodejno odpadejo med 6 in 11 letom starosti. Zobje vsebujejo matične celice, ki se lahko razvijejo v različne vrste celic, na primer v celice kože, živcev, mišic, maščob, hrustanca in kit. Z njimi lahko zamenjamo obolelo ali poškodovano tkivo v telesu, ne da bi jih telo zavrnilo. Otroški zobje so najpreprostejši in najbolj naraven vir matičnih celic, odvzem pa je neinvaziven.