Ponujajo matične celice zdravilo za paralizo?

Znanstveniki so sporočili, da so uporabili injeciranje matičnih celic, da bi obnovili čutenje pri ljudeh, ki so bili paralizirani v nesrečah.

 

Znanstveni preboj povečuje možnosti, da bi lahko žrtve poškodbe hrbtenice spet hodile.

 

Znanstveniki poročajo, da je kar nekaj pacientov, ki so bili paralizirani od pasu navzdol, ponovno dobil0 občutek v nogah.

 

Matične celice so bile pridobljene iz krvi bolnikov in injecirane v arterijo, ki je oskrbovala poškodovan del hrbtenice.

 

V dveh mesecih so prostovoljci prvič po nesrečah poročali o občutkih v nogah.

 

 

Matične celice so osnovne celice, ki se lahko preoblikujejo v tkivo. Mišljenje je, da so celice popravile hrbtenjačo pacientov oziroma spodbudile hrbtenjačo, da se pozdravi sama.

 

Samo v Veliki Britaniji 400.000 ljudi trpi zaradi poškodb hrbtenjače, kar povzroča različne stopnje invalidnosti.

 

Raziskava, ki je potekala na medicinski fakulteti v Sao Paulu v Braziliji, je seveda velik napredek. ˝ Če je res, je to brez dvoma velik korak,˝ je dejal Sam Pfaff, vodja raziskav celične biologije na inštitutu Salk v Kaliforniji.

 

Obstaja sicer nekaj neodgovorjenih vprašanj o tem, katere krvne celice so sposobne le-tega, vendar če paralizirani osebi te celice koristijo, kdo skrbi glede tega?

 

Brazilska ekipa je zdravila 30 pacientov, ki so bili paralizirani od pasu navzdol dve leti ali več.

 

Po zdravljenju, so raziskovalci merili električni tok skozi noge in opazovali odziv v možganih.

 

Dvanajst od 30-tih bolnikov je pokazalo reakcije in poročalo o občutku v nogah. Drugi so opisovali blago bolečino.

 

Profesor Tarciscio Barros, ki je vodil raziskavo, je dejal: ˝dva do šest mesecev po zdravljenju smo ugotovili, da so nekateri pacietni pokazali znake odzive na teste. Še vedno upamo, da so bodo izboljšave pokazale tudi pri ostalih pacientih, toda že to je pravi prodor. ˝

 

Profesor verjame, da bi zdravljenje tudi pomagalo ljudem, ki so paralizirani od vratu navzdol. V tem primeru, bi se matične celice vbrizgale v drugo arterijo.

 

Vir.

SHARE

Comments are closed.