Postopek 

 Spoznajte postopek v 5 enostavnih korakih 

Postopek shranitve matičnih celic iz mlečnih zob je izredno enostaven in ob upoštevanju navodil lahko mlečni zob sami pripravite na transport. Za vsa pojasnila in pomoč pri vodenju skozi postopek smo vedno z veseljem na voljo na telefonski številki 030 600 300 in ostalih kontaktih.

 • Še preden se mlečni zobek začne majati, je potrebno stopiti v stik z nami in naročiti storitev. Svetovalec podjetja BioEden vas bo poklical, odgovoril na vsa vprašanja in vam posredoval potrebno dokumentacijo ter podrobno predstavil možnosti plačila storitve.

 • V drugem koraku boste po pošti prejeli »paket za shranjevanje zobkov«, ki vsebuje vse kar potrebujete za učinkovito in varno pošiljanje zobka in vzorca krvi v laboratorij, skupaj z enostavnimi navodili. Prav tako vam bomo posredovali telefonsko številko na kateri smo dosegljivi za vsa dodatna vprašanja in pomoč.

 • Tretji korak se zgodi, ko mlečni zobek vašega otroka izpade in ga je potrebno poslati k nam v »paketu za pošiljanje zobkov«. Ko boste zobek varno shranili v paket, nas pokličite in uredili bomo prevoz do laboratorija v Angliji. Strokovno osebje bo uporabilo patentiran postopek ter iz mlečnega zoba pridobilo matične celice. V umetnem okolju bomo povečali njihovo število do števila, ki je primerno za uporabo v medicini, obenem pa bomo preverili njihovo vitalnost.

 • O napredovanju in uspešnosti postopka vas bomo sproti obveščali, vaša naslednja naloga pa bo, da boste priskrbeli vzorec otrokove krvi za potrebe seroloških preiskav. Vzorec lahko pridobite v vam najbližjem laboratoriju, ki jih imajo vsi večji zdravstveni domovi ali pri drugem ustrezno usposobljenem zdravstvenem osebju. Nujno je, da pošljete vozrec krvi v roku 7 dni po tem, ko je zob izpadel.

 • Zadnji korak je kriogenično shranjevanje in varovanje matičnih celic iz zobkov vašega otroka za prihodnjo uporabo. Stalno bomo v stiku z vami in zagotavljamo vam, da bodo matične celice vašega otroka vedno na voljo v primeru, da jih boste potrebovali ter da vam bomo v pomoč na vsakem koraku. Za vsa dodatna vprašanja in informacije smo vam vedno z veseljem na voljo.

 Uporaba v medicini 

 

 Personalizirana regenerativna medicina je splošno sprejeta kot prihodnost  zdravstvene znanosti –
zdravljenje z matičnimi celicami pa je osnova tega pristopa.  

 

Ni več dvoma o tem, da bodo matične celice ena glavnih točk na katerih bo grajena medicina v prihodnosti. Po desetletjih uspešne uporabe se seznamu bolezni in poškodb vsako leto pridružujejo tako nove bolezni, kot vse naprednejše oblike zdravljenja.


Čeprav se matične celice iz zob v medicini še ne uporabljajo rutinsko, so znanstveniki prepričani, da bodo kmalu uporabljene za zdravljenje različnih bolezni in poškodb.

 

 

Pripravili smo povezavo do raziskav, da boste lažje razumeli kakšna zdravljenja in raziskave se opravljajo z matičnimi celicami iz zob.

Raziskave in matične celice

Nenehni napredki in uspehi pri zdravljenju z matičnimi celicami pomenijo zagotovilo, da se bodo matične celice tudi v prihodnje vse pogosteje uporabljale za zdravljenje bolezni. Med njimi so tudi številne bolezni in poškodbe, ki so sicer veljale za neozdravljive.

 

Če želimo, da je zdravljenje z matičnimi celicami uspešno, nujno potrebujemo celice, ki so kompatibilne s pacientovim organizmom. Samo tako se tudi izognemo zavrnitvi matičnih celic in zapletov povezanih s tem. V veliki večini primerov je najbolj varno in učinkovito uporabiti lastne matične celice.

Medicina prihodnosti

Personalizirana regenerativna medicina je splošno sprejeta kot prihodnost zdravstvene znanosti, zdravljenje z matičnimi celicami pa je osnova tega pristopa.

 

Matične celice so posebne, ker se lahko spremenijo v druge vrste celic, kar pomeni, da imajo velik potencial za izboljševanje in podaljševanje življenja.

 

Zamenjajo lahko zaradi poškodbe ali bolezni manjkajoče ali poškodovane celice.V ustreznih pogojih se iz njih lahko razvijejo in oblikujejo organi, kosti, hrustanec in tkivo, prav tako pa te celice lahko obnavljajo imunski sistem.   Številne vrste zdravljenja, za katere so naši starši menili, da so čista znanstvena fantastika, so zdaj postale resničnost.

 

Tu je naštetih le nekaj raziskav, pri katerih se uporablja matične celice iz zob, in njihov potencial za zdravljenje različnih obolenj, da boste bolje razumeli, zakaj so zobne matične celice pomembne.   Izčrpen pregled raziskav, ki se nanašajo na zobne matične celice, si lahko naložite tukaj.

Zdravljenje z matičnimi celicami: Dejstva – izmišljotine

 

Tehnike zdravljenja, ki so nekoč veljale za znanstveno fantastiko, so danes znanstvena dejstva.

Zdravljenje z matičnimi celicami ni nekaj novega. Žive celice se že več kot 50 let hrani pri tako nizki temperaturi, da je njihovo delovanje začasno ustavljeno, kar učinkovito zaustavlja proces staranja.   Te celice se pozneje segreje, ne da bi to vplivalo na njihovo delovanje. Uporabljene tehnike krioprezervacije dobesedno ustavijo proces staranja in poskrbijo, da so vitalne funkcionalne celice primerne za poznejšo rabo.   Da to deluje, med drugim dokazuje tudi primer 50 let stare zamrznjene sperme, s katero so uspešno oplodili 30 let staro zamrznjeno jajčece.

 

 • Prvi eksperiment oploditve

  Letos mineva 36 let od prvega eksperimenta oploditve in vitro, ki je naletel na veliko cinizma. Dandanes, leta 2014, je na svetu že več kot 5 milijonov otrok, ki so bili spočeti na ta način.

 • Prva presaditev srca

  Prva presaditev človeškega srca je bila izvedena leta 1967; dandanes jih vsako leto opravijo že več kot 3500 in veljajo za »običajen postopek«

 • 50.000 presaditev kostnega mozga

  Samo v letu 2006 je bilo opravljenih 50.000 presaditev kostnega mozga z uporabo zdravljenja z matičnimi celicami.

 • Ocena Harris Review

  Ocena Harris Review predvideva, da bo eden od treh ljudi v svojem življenju potreboval zdravljenje z matičnimi celicami.

 Postopek 

 Spoznajte postopek v 5 enostavnih korakih 

Postopek shranitve matičnih celic iz mlečnih zob je izredno enostaven in ob upoštevanju navodil lahko mlečni zob sami pripravite na transport. Za vsa pojasnila in pomoč pri vodenju skozi postopek smo vedno z veseljem na voljo na telefonski številki 030 600 300 in ostalih kontaktih.

Matične celice, konkretneje presaditev kostnega mozga, prvič uporabijo daljnega leta 1959, ko francoski zdravnik Georges Mathé opravi zdravljenje petih delavcev jedrskega inštituta Vinča, ki so utrpeli poškodbo kostnega mozga zaradi izpostavljenosti sevanju. Čeprav prvi poskusi niso bili uspešni, je prav Dr. Mathé kasneje prvi uspešno uporabil pripravke matičnih celic za zdravljenje levkemije.

 

Sicer za pionirje zdravljenja z matičnimi celicami najpogosteje štejemo ekipo strokovnjakov iz Fred Hutchinson Cancer Research Center iz ZDA, na čelu z Dr. E. Donnall Thomasom, ki so med petdesetimi in sedemdesetimi leti opravili številne transplantacije kostnega mozga. Dr. E. Donnall Thomasa so za ta izjemen korak na področju medicine nagradili z Nobelovo nagrado.

 

Za naslednji pomemben mejnik lahko označimo leto 1968, ko je Dr. Robert A. Good uspešno izvedel presaditev matičnih celic za prvo bolezen, ki ni bila rak. Tako je dokazal, da so matične celice uporabne za zdravljenje različnih bolezni, ki so se jim kasneje pridružile tudi najrazličnejše poškodbe.

 

Časovnica matičnih celic

 • Dr. Till in McCulloch dokažeta obstoj matičnih celic.

 • Odkritje matičnih celic v popkovnični krvi.

 • Odkritje matičnih celic v zobeh.

 • V ZDA je bilo ustanovljeno podjetje BioEden, ki prvo na svetu ponuja shranjevanje zobnih matičnih celic.

 • BioEden se razširi v Evropo.

 • BioEden se razširi v Azijo. Istega leta kirurgi otroku presadijo sapnik iz matičnih celic in tako obnovijo njegove dihalne poti.

 • Matične celice iz zob so uporabljene pri zdravljenju ljudi.

 • BioEden shranjuje več kot 3 milijarde matičnih celic iz otroških zob.

 • BioEden s skladiščnimi laboratoriji v Združenem kraljestvu, ZDA in Aziji na voljo svojim članom v več kot 60 državah.