Uporaba v medicini 

 Personalizirana regenerativna medicina je splošno sprejeta kot prihodnost  zdravstvene znanosti –
zdravljenje z matičnimi celicami pa je osnova tega pristopa.  

 

Ni več dvoma o tem, da bodo matične celice ena glavnih točk na katerih bo grajena medicina v prihodnosti. Po več kot 55 let od prve presaditve kostnega mozga danes vsako leto opravijo več kot 50.000 transplantacij matičnih celic iz različnih virov.

Poleg trenutnega seznama bolezni, ki šteje preko 80 nevarnih bolezni pa so matične celice tudi ključ do personalizirane regenerativne medicine. 

 

Zobna pulpa velja za enega novejših virov matičnih celic, ki ponuja matične celice z izredno vrednostjo.

Celice, ki jih pridobimo iz zobne pulpe, se imajo možnost razviti v številne druge tipe celic in mnogi jim zato pripisujejo celo večjo vrednost kot jo imata sicer najpogostejša vira - kostni mozeg ali popkovnična kri.   

 

Pripravili smo povezavo do nekaterih znanstvenih raziskav, ki predstavljajo zdravljenje z matičnimi celicami iz mlečnih zob.

Matične celice iz zob - dokazana uporabnost

BioEden je prva in vse do danes edina specializirana banka dentalnih matičnih celic na svetu. Vse od leta 2006 ponujamo našo storitev  in s ponosom opažamo, da je danes - deset let kasneje - shranjevanje matičnih celic iz zob dobilo pravo mednarodno veljavo. 

 

K temu so seveda pripomogle številne uspešne klinične študije, ki so dokazale uporabnost dentalnih matičnih celic v medicini. Med najuspešnejši raziskavi štejemo raziskavo iz University of Adelaide iz Avstralije (April, 2014) v kateri so dokazali, da se lahko matične celice iz zobne pulpe spremenijo v možganske celice.

Dodaten izjemen napredek je bil opravljen leta 2015 v študiji v Mehiki, kjer so s pomočjo celic iz zobne pulpe eksperimentalno zdravili Diabetes. Znanstveniki namreč verjamejo, da bomo v bližnji prihodnosti znali "popraviti" celice, ki proizvajajo inzulin in tako dejansko pozdraviti Diabetes.  

Medicina prihodnosti

Personalizirana regenerativna medicina je splošno sprejeta kot prihodnost zdravstvene znanosti, zdravljenje z matičnimi celicami pa je osnova tega pristopa.

 

Matične celice so posebne, ker se lahko spremenijo v druge vrste celic, kar pomeni, da imajo velik potencial za izboljševanje in podaljševanje življenja.

 

Zamenjajo lahko zaradi poškodbe ali bolezni manjkajoče ali poškodovane celice.V ustreznih pogojih se iz njih lahko razvijejo in oblikujejo organi, kosti, hrustanec in tkivo, prav tako pa te celice lahko obnavljajo imunski sistem.   Številne vrste zdravljenja, za katere so naši starši menili, da so čista znanstvena fantastika, so zdaj postale resničnost.

 

Tu je naštetih le nekaj raziskav, pri katerih se uporablja matične celice iz zob, in njihov potencial za zdravljenje različnih obolenj, da boste bolje razumeli, zakaj so zobne matične celice pomembne.   Izčrpen pregled raziskav, ki se nanašajo na zobne matične celice, si lahko naložite tukaj.

Zdravljenje z matičnimi celicami: Dejstva – izmišljotine

Tehnike zdravljenja, ki so nekoč veljale za znanstveno fantastiko, so danes znanstvena dejstva.

Zdravljenje z matičnimi celicami ni nekaj novega. Žive celice se že več kot 50 let hrani pri tako nizki temperaturi, da je njihovo delovanje začasno ustavljeno, kar učinkovito zaustavlja proces staranja.   Te celice se pozneje segreje, ne da bi to vplivalo na njihovo delovanje. Uporabljene tehnike krioprezervacije dobesedno ustavijo proces staranja in poskrbijo, da so vitalne funkcionalne celice primerne za poznejšo rabo.   Da to deluje, med drugim dokazuje tudi primer 50 let stare zamrznjene sperme, s katero so uspešno oplodili 30 let staro zamrznjeno jajčece.

 

 • Prvi eksperiment oploditve

  Letos mineva 36 let od prvega eksperimenta oploditve in vitro, ki je naletel na veliko cinizma. Dandanes, leta 2014, je na svetu že več kot 5 milijonov otrok, ki so bili spočeti na ta način.

 • Prva presaditev srca

  Prva presaditev človeškega srca je bila izvedena leta 1967; dandanes jih vsako leto opravijo že več kot 3500 in veljajo za »običajen postopek«

 • 50.000 presaditev kostnega mozga

  Samo v letu 2006 je bilo opravljenih 50.000 presaditev kostnega mozga z uporabo zdravljenja z matičnimi celicami.

 • Ocena Harris Review

  Ocena Harris Review predvideva, da bo eden od treh ljudi v svojem življenju potreboval zdravljenje z matičnimi celicami.

Ali ste vedeli?

Otroka lahko naročite za storitev od rojstva dalje. Povprašajte po posebnih ugodnostih za zgodnje prijave.