Zgodovina uporabe 

 Personalizirana regenerativna medicina je splošno sprejeta kot prihodnost zdravstvene znanosti  

Zavedati se je potrebno, da že dolgo ne moremo več govoriti o tem, da so matične celice »nekaj novega« in da so številna zdravljenja, ki so v preteklosti veljala za »eksperimentalna« danes množično rešujejo človeška življenja.

Matične celice, konkretneje presaditev kostnega mozga, prvič uporabijo daljnega leta 1959, ko francoski zdravnik Georges Mathé opravi zdravljenje petih delavcev jedrskega inštituta Vinča, ki so utrpeli poškodbo kostnega mozga zaradi izpostavljenosti sevanju. Čeprav prvi poskusi niso bili uspešni, je prav Dr. Mathé kasneje prvi uspešno uporabil pripravke matičnih celic za zdravljenje levkemije.

 

Sicer za pionirje zdravljenja z matičnimi celicami najpogosteje štejemo ekipo strokovnjakov iz Fred Hutchinson Cancer Research Center iz ZDA, na čelu z Dr. E. Donnall Thomasom, ki so med petdesetimi in sedemdesetimi leti opravili številne transplantacije kostnega mozga. Dr. E. Donnall Thomasa so za ta izjemen korak na področju medicine nagradili z Nobelovo nagrado.

 

Za naslednji pomemben mejnik lahko označimo leto 1968, ko je Dr. Robert A. Good uspešno izvedel presaditev matičnih celic za prvo bolezen, ki ni bila rak. Tako je dokazal, da so matične celice uporabne za zdravljenje različnih bolezni, ki so se jim kasneje pridružile tudi najrazličnejše poškodbe.

 

Časovnica matičnih celic

  • Dr. Till in McCulloch dokažeta obstoj matičnih celic.

  • Odkritje matičnih celic v popkovnični krvi.

  • Odkritje matičnih celic v zobeh.

  • V ZDA je bilo ustanovljeno podjetje BioEden, ki prvo na svetu ponuja shranjevanje zobnih matičnih celic.

  • BioEden se razširi v Evropo.

  • BioEden se razširi v Azijo. Istega leta kirurgi otroku presadijo sapnik iz matičnih celic in tako obnovijo njegove dihalne poti.

  • Matične celice iz zob so uporabljene pri zdravljenju ljudi.

  • BioEden shranjuje več kot 3 milijarde matičnih celic iz otroških zob.

  • BioEden s skladiščnimi laboratoriji v Združenem kraljestvu, ZDA in Aziji na voljo svojim članom v več kot 60 državah.

Ali ste vedeli?

Po različnih državah sveta so opravili na tisoče uspešnih transplantacij matičnih celic. S pomočjo matičnih celic so med drugim uspešno obnovili kožo, roženico in druge dele telesa. Uporabljajo se tudi za hitrejše okrevanje srca po kapi. Znanstveniki vrjamejo, da bodo ravno matične celice ključ do zdravljenja Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni, diabetes, poškodb hrbtenjače, multiple skleroze, ALS in določenih oblik raka. Preberite več o raziskavah in zdravljenju.