Preboj pri zdravljenju zapletov povezanih z diabetesom

Znastveniki na Joslin Diabetes Centru so prišli do obetavnega spoznanja, povezanega z diabetesom tipa 1. Lahko bi namreč napovedali in morda preprečili zaplete, ki se pri tej bolezni pojavijo.

 

Sladkorna bolezan tipa 1, je avtoimunska motnja, pri kateri imunski sistem telesa uničuje celice trebušne slinavke  in tako preprečuje, da bi le-te proizvajale insulin.

 

Sicer ljudje lahko nadzorujejo bolezen z inekcijami iszulina, vendar se lahko tudi pri teh ljudeh pojavijo zapleti, ki prizadanejo ledvice oči, živce in srčno-žilni sistem.

 

Če bi lahko našli terapije za odkrivanje zapletov v zgodnji fazi, bi lahko bolniki z diabetesom imeli bolj zdravo in produktivno življenje, je povedal Dr. Rohit Kulkarni, raziskovalec  na Joslin Diabetes centru ter prav tako profesor na Harvard Medical School.

 

rohit-kulkarni
Fotografija: Dr. Rohit Kulkarni

 

Znanstveniki so si vseskozi prizadevali prepoznati ljudi s tveganjem za zaplete, saj ni bilo razumljivo, zakaj tisti z diabetesom te težave imajo. Testiranja zdravljenj je težko tudi zaradi tega, ker ni veliko živali, ki imajo človeški diabetes.

 

Toda v študiji, objavljeni v avgustovski številki Cell Metabolism v National Institues of Health, so raziskovalci inšituta Joslin, odvzeli kožne celice ljudem obolelim za diabetesom že več kot 50 let in jih gensko reprogramirali v matične celice.

 

Znanstveniki so nato izvedli genetsko analizo celic ter nato primerjali celice tistih, ki zapletov pri sladkorni bolezni niso imeli ter celice tistih, pri katerih so se zapleti v povezani z diabetesom pojavili.

 

Rezultati so pokazali izjemne razlike genov in proteinov.

 

Pri tistih, pri katerih so se zapleti pojavili, so bile celice DNA, celice ki telesu povedo kdaj celice popraviti, poškodovane, spremenjene. Tudi živčne celice tistih, z zapleti zaradi diabetesa, so bile prav tako bolj nagnjene k zgodnji umrljivosti, kot tiste pri pacientih z diabetesom brez zapletov.

 

Nadaljnja študija je pokazala, da so bile prisotne višje stopnje določene molekule RNA  oz. kolagen DNA, ki ureja kako se geni ˝izražajo˝. Ko so znanstveniki zmanjšali ekspresijo te molekule, so se celice popravile same.

 

Vir.

SHARE

Comments are closed.