RCD celiakija uspešno zdravljena z matičnimi celicami

Ljudje s celiakijo tipa II (RCD celiakija), se srečujejo s hudim sindromom malabsorpcije ter se se obtem soočajo s slabo prognozo, saj trenutno učinkovitega zdravljenja ni.

 

RCD celiakija je kompleksna avtoimunska motnja, podobna celiakiji, vendar se odziva šele po najmanj 12-tih mesecih stroge brezglutenske diete.

 

Raziskovalna ekipa je pred kratkim 51 – letni ženski, ki boleha za celiakijo tipa II, vbrizgala mezenhimske matične celice, pridobljene iz kostnega mozga.

 

Raziskovalna ekipa, v katero so bili povezani raziskovalci različnih oddelkov in fundacij, je z uporabo standardnih kliničnih protokolov začela z izolacijo, širjenjem in karakterizacijo mezenhimskih matičnih celic. Za vsakega pacienta je skupina organizirala  spremljanje indeksov malabsorpcije, arhitekturo sluznice ter odstotek intraepitelijskih limfocitov v času vpisa v raziskavo, pri vsaki infuzuji ter po šestih mesecih.

 

Celiakija 1

 

Ko je skupina ugotovila, da je bila širitev celic izvedena, so bolniku injecirali štiri sistemske infuzije, 2 x 106 celic na kg telesne teže 4 mesece narazen. Bolnik stranskih učinkov ni imel

 

Tekom zdravljenja se je bolniku postopno in trajno izboljšalo zdravstveno stanje, vključno z normaliziranim odvajanjem blata, indeksom telesne mase, laboratorisjkimi izvidi in arhitekturo sluznice. Najbolj impresivno je bilo dejstvo, da je izražanje interlevkina IL-15 in njegovega receptorja skoraj popolnoma izginilo.

 

Na podlagi tega kliničnega primera, zdravljenje RCD bolezni s serijo infuzij mezenhimskih matičnih celic, lahko zapišemo, da medicina ponuja novo pot do okrevanja od tega življensko nevarnega stanja – medtem, ko blokira patogeno pot IL-15.

 

To je tako prvi primer uspešnega zdravljenja RCD celiakije z matičnimi celicami.

 

Vir:

SHARE

Comments are closed.