Terapija z matičnimi celicami rešila pacientkino nogo pred amputacijo

Pacientka, ki je zaradi slabe prekrvavitve trpela z močno okuženo nogo, se je po terapiji z matičnimi celicami izognila amputaciji.

 

S srčno-žilnimi boleznimi v svoji družini in dejavniki življenjskega sloga, je Theresa Wagner razvila tako slabo cirkulacijo v nogi in stopalu, da so bile njene možnosti za okrevanje izredno nizke.

 

Zdravniki v bolnišnici St. Luke v Kansas Cityu so poskusili vse možne načine zdravljenja, dokler Wagnerja ni bila tik pred tem, da svojo nogo izgubi. Tudi takrat, ko so zdravniki predlagali poskusno zdravljenje z matičnimi celicami, upanja ni bilo veliko. Wagnerjeva, ki je le ena od milijonov ljudi po svetu, ki trpijo zaradi bolezni srca in žil, se je tveganja dobro zavedala, vendar je novico pozdravila.

 

Kardiovaskularna bolezen je povadi skupek dejavnikov, ki vključujejo zožitev oziroma blokiranje krvnih žil zaradi težav kot so ateroskleroza. Bolezen je najpogosteje povezana s težavami srca, kot je angina pektoris, miokardni infarkt in kap.

 

Ateroskleroza, ki se pojavi, ko se zamaši del žil, je prav tako ena najpogostejših vzrokov bolezni perifernih arterij. V primeru bolezni perifernih arterij se na stenah žil udov naberejo obloge, ki zmanjšuje cirkulacijo. Bolezen se lahko razvije kot posledica poškodbe, anatomske nepravilnosti, vnetja krvnih žil ali izpostavljenosti sevanju, hkrati pa na bolezen vpliva tudi genetika, družinska zgodovina, debelost, sladkorna bolezen tipa 2, kajenje, staranje ter visok krvni tlak.

 

ateroskleroza

 

Kardiovaskularne bolezni ter ateroskleroza sta eni izmed najbolj kompleksnih in razširjenih bolezni sodobnega časa, skupaj z rakom ter sladkorno boleznijo. Takšne bolezni so opisane kot nenalezljive bolezni, saj se ne prenašajo iz človeka na človeka, temveč so kronične in napredujejo počasi. Zaradi svoje kompleksnosti, je te bolezni razmeroma težko zdraviti.

 

Od amputacije do življenja brez zdravil

 

˝Mislila sem, da bom nogo izgubila. Prišla sem do točke, ko se je bilo potrebno odločiti za zdravljenje z matičnimi celicami ali amputacijo, saj so zdravniki storili vse, kar je bilo v njihovi moči˝, je dejala Theresa Wagner, pacientka, zdravljena z matičnimi celicami.

 

Wagnerjeva je bila v študiji skupaj z drugimi pacienti, v kateri so nekateri prejeli placebo, drugi matične celice.

 

Matične celice kostnega mozga so bile pridobljene iz kolka, namnožene v laboratoriju in nato vbrizgane na tarčno mesto – v primeru Wagnerjeve v nogo in stopalo.

 

Zaradi narave klinične študije, v kateri tudi zdravniki ne vedo, kdo je dejansko prejel matične celice in kdo placebo, pa je Wagnerjeva v nekaj tednih doživela izjemne rezultate.

 

˝Lahko sem hodila na tekalni stezi, brez bolečin. Bilo je, kot bi nazaj dobila svoje 20 let stare noge. Bilo je neverjetno˝, je dejala Wagnerjeva

 

Auf dem Laufband trainieren im Fitnessstudio

 

To je bilo pred štirimi leti. Okužba in rana na nogi sta se pozdravili v nekaj tednih in se od takrat nista ponovno pojavili, tako Wagnerjeva danes živi aktivno življenje brez bolečin.

 

Napredek na področju terapij z matičnimi celicami vodi v boljše načine zdravljenja različnih bolezni. Nove metode zdravljenja temeljijo na bolj osebnem in celostnem pristopu, ki obravanava jedro problema, namesto da se zdravijo simptomi bolezni.

 

Terapije kot navedena dokazujejo, da je metoda nujna v borbi s kardiovaskularnimi boleznimi in kot takšna potrebuje več podpore in sredstev za pospešeno uvajanje v različnih ambulantah in bolnišnicah

 

Tudi vi lahko zaščite zdravje vaših otrok, s hrambo matičnih celic iz njihovega mlečnega zoba. Več informacij na povezavi http://bioeden.si/

 

Vir

SHARE

Comments are closed.