V laboratoriju razvite matične celice, ki proizvajajo inzulin

Raziskovalci so uspešno razvili matične celice, ki začnejo proizvajati inzulin, ko so le-te vsajene v miši.

 

Raziskovalci so namreč odkrili protein, ki aktivira proces za proizvodnjo popolnoma funkcionalnih beta celic trebušne slinavke.

 

Profesor Ronald Evans, molekularni biolog na Salk inštitutu ter vodja študije, ki je bila v aprilu 2016 objavljena v reviji Cell Metabolism je dejal: ˝Izdelamo lahko funkcionalne človeške beta celice, ki se odzivajo tako dobro kot naravne.˝

 

˝To je bila glavna ovira in premostitev le-te je bil velik izziv na tem področju˝. Matične celice gojene v laboratoriju so namreč v preteklosti zastale v zgodnji fazi, zato je raziskovalna ekipa delala na razvojnih točkah med matičnimi celicami in odraslimi celičnimi tipi.

 

Pri ugotavljaju razlik med plodovnimi in odraslimi beta celicami in ugotavljanjem, kaj sproži naslednji korak v procesu, so si pomagali s transkripcijo človeških celic. Ugotovili so, da se jederni receptor, estrogenu podoben receptor gama (ERR gama), v veliko večji meri pojavlja v odraslih beta celicah.

 

Profeso Evans je dodal: ˝V mišici, protein gama povzroča večjo mitohondrijsko rast in spodbuja oksidativno porabo sladkorjev in maščob za pridobivanje energije. Presenetljivo je bilo videti, da beta celice proizvajajo visoko stopnjo tega regulatorja, čeprav morajo sprostiti ogromne količine inzulina za hitro uravnavanje sladkorja. Gre za energetsko zelo intenziven proces

 

diabetes 1

 

Ko so raziskovalci vzgojili miši, ki jim je manjkalo ERR gama proteina, beta celice teh živali niso mogle proizvajati inzulina kot odgovor na glukozo v krvi. Ko pa so raziskovalci predstavili beta celice vzgojene v laboratoriju z namenom višje proizvodnje ERR gama proteina, pa so se celice začele odzivati na glukozo in spročati inzulin.

 

Da bi še dodatno preizkusili dozorele celice, so jih raziskovalci presadili v miši, ki so imele pomanjkanje beta celic. Od prvega dnetransplantacije so celice proizvajale inzulin kot odgovor na glukozo v mišji krvi in tako lajšale vzorčni diabtes.

 

Profesor Evans je dodal: ˝Zelo smo bili veseli, ko smo smo to videli˝ in dodal, da misli, da je to prehod v novo obdobje, obdobje ustvarjanja funkcionalnih beta celic.

 

Raziskovalci načrtujejo raziskovanje tega procesa na bolj zapletenih modelih za zdravljenje sladkorne bolezni.

 

Vir.

SHARE

Comments are closed.