Zdravi zobje – ogledalo našega zdravja

Zdravi zobje, zdrave dlesni in zdrav nasmeh so odraz našega zdravja, odraz zdravja našega telesa, zato je skrb za ustno higieno izrednega pomena.

 

Namenite svoji zobem samo par minut dnevno, vaša ustna higiena namreč vpliva na vaše zdravje. Obstaja namreč povezava med boleznimi v ustih in drugimi bolezenskimi stanji, kot so bolezni srca in ožilja. Skrb za zobe je torej dobra naložba za prihodnost in osnova za vaše zdravje in dobro počutje.

 

Primerna in zadovoljiva skrb za ustno higieno se seveda začne z vsakodnevnim čiščenjem zob, z navadno zobno ščetko.

 

Primer dobre ščetke so Tepe zobne ščetke ter pripočki za ustno higieno.

 

tepe

 

Tepe je zasebno Švedsko podjetje, ustanovljene leta 1965. Takrat je  Henning Eklund razvil novo vrsto zobne ščetke, v sodelovanju s profesorji Fakultete za zobozdravstvo v Malmöju. Zobna ščetka oz. pravzaprav zobotrebec je bil trikotne oblike v preseku, da se je lahko prilagodil naravni obliki medzobnega prostora.

 

Leta 1973 je Henningov sin, Bertil Eklung, razvil podjetje in proizvedel prvo zobno ščetko.

 

Danes je podjetje še vedno v lasti družine Eklung. Razvijajo, proizvajajo ter prodajajo visoko kakovostne in funkiconalne produkte za ustno higieno, v sodelovanju s številnimi zobozdravstvenimi strokovnjaki.

 

Njihova vizija je, da bi ljudje obdržali svoje zobe do konca življenja, njihovi produkti pa se danes distribuirajo v že več kot 60-tih državah po svetu.

 

V njihovi kolekciji izdelkov za ustno higieno so izdelki za vse starosti in potrebe; zobne ščetke za dnevno nego, specialne zobne ščetke, medzobne ščetke ter medzobne nitke in ostalo

 

tepe (2)

 

O pomembnosti umivanja zob pa moramo seveda ozaveščati tudi svoje otroke, kar je pomembna naloga staršev.

 

Vzpostavitev dobre rutine ustne higiene v mladosti, je prvi korak proti zdravim zobem.

 

Skrb za ustno higieno se začne z izrastom prvih mlečnih zob. Sprva zadošča čiščenje z bombažno krpico ali gumijasto ščetko, ki jo nataknemo na prst. Ko ima otrok izrasle vse sekalce pa lahko začnemo z uporabo zobne ščetke, pri čemer je zelo pomembno, da pri izbiri le-te upoštevamo določene smernice. Zobne ščetke naj ustrezajo otrokovi starosti, ščetke pa naj imajo mehka, nežna vlakna.

 

Mother Teaches Kid Teeth Brushing

 

Do 10. leta starosti otroci potrebujejo pomoč pri ščetkanju zob in čeprav je ščetkanje včasih težavno, je potrebno pri opravilu vztrajati. Naj bo ščetkanje zabavno; naj se otrok zaposli z igračo, zapojte mu pesem ali uporabite zgodbo, poskušajte ustvariti pozitivno vzdušje.

 

Tepe otroške zobne ščetke so prilagojene starosti otroka, izbiramo lahko med ščetkami do 3-leta starosti, od 3. leta dalje pa se priporoča nekoliko večja zobna ščetka. Za čiščenje griznih površin in kočnikov se lahko uporabit tudi ščetka s poševnim vratom.

 

Kako ščetkamo?

SHARE

Comments are closed.