Zobje iz epruvete

Matične celice so osnovne celice človeškega telesa. Njihova naloga je načrtovati in oblikovati naš organizem ter ga popravljati in obnavljati skozi vse življenje. In ravno zaradi tega so izredno uporabne za zdravljenje.

 

Zobna pulpa velja za enega novejših virov matičnih celic, ki ponuja matične celice z izredno vrednostjo.

 

Celice, ki jih pridobimo iz zobne pulpe, se imajo možnost razviti v številne druge tipe celic in mnogi jim zato pripisujejo celo večjo vrednost kot jo imata sicer najpogostejša vira – kostni mozeg ali popkovnična kri.

 

Dentalne matične celice lahko zamenjajo zaradi poškodbe ali bolezni manjkajoče ali poškodovane celice. V ustreznih pogojih se iz njih lahko razvijejo in oblikujejo organi, kosti, hrustanec in tkivo, prav tako pa te celice lahko obnavljajo imunski sistem.  Številne vrste zdravljenja, za katere so naši starši menili, da so čista znanstvena fantastika, so zdaj postale resničnost

 

Dr. Nataša Drnovšek, raziskovalka na Odseku za nanostrokturne  materiale na Instititu Jožefa Štefana, na spletni strani Znanost na cesti piše ravno o tej znanstveni fantastiki, ki pa vse hitreje postaja resničnost.

 

˝Si lahko zamislite, da vam zobozdravnik izpuli oboleli zob, iz zobne pulpe zbere matične celice, te pa potem uporabi za rast novega, vam lastnega, biološkega, zoba˝.

 

Tkivni inženirji razvijajo nove metode regeneracije zob, ki ne vključujejo vrtanja, umetnih zob ter kovinskih vsadkov. Med njimi tudi tehniko matičnih celic v kombinaciji s poroznim orodjem, kjer predhodno izolirane matične celice nasadijo na ogrodje v obliki zoba. Matične celice začnejo tvoriti novo tkivo, ogrodje pa se počasi raztaplja.

 

zob

 

Seveda se ob tem pojavljajo številni izzivi, saj se morajo celice pravilno diferencirati, velik izziv je tudi priprava ogrodja, saj mora le-ta zagotavljati dotok hranil, biološko ustrezno bivalno okolje matičnim celicam, imeti mora primerno poroznost, zagotovljen mora biti tudi odpadni odtok produkta celic itd.

 

Danes znanstveniki v laboratoriju že vzgojijo zob, vendar je v sami čeljusti potrebno tudi ožiljenje.

 

Vzpodbudna novica prihaja iz Japonske, kjer so zobno zasnovo vsadili miški in že po nekaj tednih je miški zrasel nov zob, z ožiljenjem, oživčenjem in primerno mehansko stabilnostjo.

 

Seveda bo do uporabe pri ljudeh potrebnih še precej raziskav.

 

Vir.

 

 

 

 

SHARE

Comments are closed.